Chemia w kuchni PDF Drukuj Email
Wpisany przez nauczyciel   
niedziela, 29 października 2017 23:15

Kliknij by zobaczyć galerię

W ramach realizacji projektu „W przyszłość bez barier” uczennice klasy VII i II gimnazjum: Małgorzata Pawłowska, Oliwia Kotowska, Julia Domańska, Aleksandra Jankowska i Aleksandra Sienkiewicz sprawdzały, jak wiedzę z chemii można wykorzystać w kuchni. Dziewczęta przygotowały wywar z czerwonej kapusty, który jest doskonałym wskaźnikiem chemicznym. Sprawdzały jak zmienia się jego barwa pod wpływem różnych substancji, które można spotkać w kuchni np. proszku do pieczenia czy cytryny. Reakcję sody kuchennej i octu, produktem, której jest tlenek węgla (VI), wykorzystały do zrobienia ciasta biszkoptowego. Uczennice na podstawie doświadczeń i obserwacji, wykorzystując wykonane na zajęciach zdjęcia opracowały prezentację „Chemia w kuchni”. Zjadając roladę biszkoptową z bitą śmietaną zgodnie stwierdziły, że chemia w kuchni jest ciekawa i bardzo smaczna.

Prowadzący zajęcia: Małgorzata Korotko

MK

Poprawiony: niedziela, 29 października 2017 23:25