Węglowodany |
Wpisany przez nauczyciel |
środa, 14 lutego 2018 21:11 |
Kliknij by zobaczyć galerię W ramach projektu „W przyszłość bez barier”, III grupa gimnazjum w składzie: Karolina Górska, Kamila Łęgowska, Kinga Konopko, Sandra Romanowska i Kamila Sawicka badały właściwości i zastosowanie węglowodanów. Węglowodany zwane również cukrami nie zawsze są słodkie i nie zawsze można je zjeść. Uczennice poznały zadziwiające właściwości wielocukru – skrobi, zrobiły z niej ciecz nienewtonowską i pyszny kisiel. Przy pomocy jodyny badały, w których produktach występuje skrobia. Badanie kolejnego wielocukru - celulozy doprowadziło do składania orgiami, ponieważ papier produkuje się z drewna, czyli celulozy. Najprostszy cukier – glukoza zaskoczył kolorami. Wykonując próbę Trommera można było zaobserwować niesamowite zmiany kolorów, od głębokiego fioletu przez zieleń, żółty do ceglasto-czerwonego. Ostatnie zajęcia odbywały się 14 lutego 2018 r., dlatego produktem badania właściwości dwucukru – sacharozy były słodkie czerwone serduszka. Wszystkie zdobyte informacje uczennice zebrały i stworzyły prezentację o węglowodanach. Zajęcia prowadziła: Małgorzata Korotko MK
|
Poprawiony: środa, 14 lutego 2018 21:26 |