Mrowisko po suwalsku |
Wpisany przez nauczyciel |
niedziela, 14 maja 2017 08:47 |
Kliknij by zobaczyć galerię
W ramach realizacji projektu "Moja mała i duża ojczyzna" w związku z programem „Szkoła Wierna Dziedzictwu” dziewczęta z klasy II gimnazjum (Kinga Konopko, Sandra Romanowska, Kamila Sawicka i Kamila Łęgowska) z wychowawczynią, Marzenną Grodzicką postanowiły wykonać regionalną potrawę „Mrowisko po suwalsku”. To ciasto regionalne, które jest charakterystyczne dla Podlasia składające się z chrustu i płynnego miodu, a całość posypana jest makiem i rodzynkami. Najtrudniejsze zadanie, to rozwałkowanie ciasta na cieniutką bibułkę – sytuację uratowała maszynka do robienia makaronu przyniesiona przez Kingę. Ułożenie kopca z faworków też nie jest wbrew pozorom takie łatwe, ale dziewczęta zadanie wykonały znakomicie! MG |
Poprawiony: niedziela, 14 maja 2017 09:22 |